EGC Logo      
Hem | Om oss | Nyheter | Rapporter | Information | Investor Relations | Karriär | Länkar | Kontakt

   Anmäl dig till EGC News

   Be om ett samtal tillbaka

   E-Posta oss dina frågor

   Email:
  
   Meddelande:
  
  

Investerar Tips

Investera efter halva resan?
När bolaget blir listat eller börsnoterat är halva resan redan gjord, sett ur investerarsynpunkt. För att få en så stor uppsida som möjligt på en investering,gäller det att komma in så tidigt som möjligt som aktieägare i bolaget. Då är det också störst risk som investerare. Det gäller därför att ta redapå så mycket information om bolaget som möjligt innan man vågar investera. Även om allt ser bra ut kan oförutsedda händelser inträffa som påverkar bolagets framtid. Det går inte agera som vid en investering i ett bolag som är noterat. Glöm alla p/e-tal och historik i form av årsredovisningar. Här är det likviditeten som styr utvecklingen i bolaget. Du kan kolla upp ett antal viktiga fakta:

Investera i onoterat
- Är bolaget VPC-registrerat? De flesta sköter egen aktiebok och har inte registrerat sig vid VPC ännu.
Den vanligaste uppfattningen hos investerare är att man tror att alla bolag som emitterar är VPC-registrerade - så är det inte!

Alla bolag som emitterar är inte VPC-registrerade. Som investerare måste man därför få ett registerutdrag från aktieboken om att man är nybliven aktieägare. Detta registerutdrag begär hos bolaget om bolaget inte är VPC-registrerat.

Varning om bolaget skickar ut fysiska aktiebrev! Det tar upp till ett år att döda ett förkommet aktiebrev. Vanligast är om aktieboken är digital innan VPC-notering, för då blir ändå aktierna elektroniska.

Aktiebok
- Aktiebok. VPC kräver historik i aktieboken.

Aktiebrev
- Aktiebrev. Återigen se upp med detta. Om bolaget har en webbaserad aktiebok - fråga efter vilket system de använder och begär registerutdrag.

Emissionshistorik
- Antal tidigare emissioner - vilka nivåer och belopp? Finns emissionshistorik?

Finns A och B-aktier. Finns planer på att stämpla om A-aktier till ett aktieslag om olika aktieslag existerar?

Tidigare memorandum/prospekt
- Finns tillgång till tidigare memorandum/prospekt från tidigare emissioner? Jämför fakta med befintlig emissionsdokument.

Ny eller gammal ekonomisk redovisning?
- Senaste ekonomiska sammanställningen.
Hur gammal är den?
Begär Resultaträkning (RR) och Balansräkning (BR) om eknomiska sammanställningen är gammal.
Läs igenom noterna i årsredovisningen noggrant (viktig informationen sitter i nötterna) .

Likviditeten
- Hur mycket finns i kassan?
- Hur länge räcker pengarna? Nästan allting vad gäller nya tillväxtbolag handlar om likviditet.

Skulder eller anmärkningar?
- Finns skatteskulder, betalningsanmärkningar etc på bolaget?
Kolla i Delectas emssionsbank - onoterat.net som finns på denna webbsida.




Vad ska ett memorandum innehålla?

Vad tycker vi?
Detta tycker vi:
- Bakgrund och motiv / Motiv till emissionen och vad man skall använda pengarna till.

- Riskfaktorer / med hög riskinsikt har bolaget koll på vad som kan gå snett. Ju fler beskrivna risker ju bättre beredskap räknar marknaden med att bolaget har.

- Tydlig information under villkor och anvisningar / Detta är bland de vanligaste frågorna vid otydligt skrivna anvisningar.

- Värdering / på vilka grunder har värderingen skett?

- Är bolaget VPC-anslutet/ Om inte - hur sker registreringen av aktieboken?

- Presentation av bolaget /Verksamhet, produkt, marknad och konkurrenter. Förstår du beskrivningen?

- Styrelse och ledning /fyllig presentation av ledningen, entreprenören och styrelsen. OM någon varit inblandad i konkurs det senaste fem åren skall detta informeras. Samtliga i styrelsen och ledningen skall ha genomgått kreditupplysning - fråga om detta! Den sistnämnda punkten är en av de viktigaste punkterna du har att titta på som investerare. Erfarenheterna säger att har en person uppträtt tvivelaktigt och är dömd eller har skatteskulder så upprepas mönstret igen i företagssammanhang.

- Emissionshistorik med antal aktier, kr/aktie etc. de tio största ägarna i bolaget och deras innehav.

- Avtal, patent, samarbeten. Ev. optionsprogram.

- Exit, en av de viktigaste frågorna för en investerare. När är den planerad?

- Balansräkning BR, Resultaträkning RR

- Bolagsordning samt övrig finansiell information

Vad tycker Finansinspektionen?
I princip vill Fi ha samma krav på skrivna memorandum som prospekt godkända av Finansinspektionen. Fi vill gärna se sig som en självutnämnd granskare även för memorandum.

Först lite regler:
Beloppsgränsen för prospektskyldighet höjdes 2006 från 300.000 kronor till cirka 9 miljoner kronor. Detta innebär att ett antal erbjudanden till allmänheten, som tidigare skulle ha granskats och godkänts av FI, nu genomförs utan reglering och tillsyn. Detta innebär att om bolaget är publikt så kan ett memorandum förmedlas ut på marknaden med ett intaget kapital om maximalt 9,3 miljoner kronor (1 miljon euro). Tidsgränsen är ett år. Man kan alltså inte lägga emission till emission för att undgå prospektskyldigheten. Privata bolag som ej är publika har fortfarande kravet om maximalt antal poster om 200 stycken. Det är alltså en begränsad krets man får vända sig till. Dessa emissioner kallas för Private Placement.

Varför Fi nu granskar beror på en annan lagstiftning i Sverige jämfört med den inom EU i ett visst avseende. Undantaget från prospektskyldighet för erbjudanden där det sammanlagda beloppet motsvarar mindre än 100 000 euro gäller inom hela EES, medan undantaget från prospektskyldighet där det sammanlagda beloppet motsvarar högst 1 miljon euro bara gäller inom Sverige. Finland, Norge och Danmark tillämpar den övre gränsen för prospektskyldighet, d v s 2,5 miljoner euro men har istället valt att införa nationella regler för erbjudanden mellan 100 000 och 2,5 miljoner euro.

Privat eller publikt bolag?
I Sverige skiljer man på privata och publika aktiebolag. Enbart publika aktiebolag får sprida finansiella instrument till allmänheten genom annonsering och/eller bli föremål för organiserad handel på en börs eller reglerad marknadsplats. Publika aktiebolag måste ha minst 500.000 kronor i aktiekapital samt beteckningen ”publik” (publ.) i eller i anslutning till firmanamnet. Det finns även krav på tillsättning av styrelseledamöter och VD samt särskild informationsplikt gentemot aktieägare.

Enligt 1 kap 7§ i den nya aktiebolagslagen får ett privat aktiebolag eller en aktieägare i ett sådant bolag inte sprida finansiella instrument som bolaget har gett ut genom annonsering.

Max 200 poster i en emission för privat bolag
Ett privat aktiebolag (eller en aktieägare i ett sådant bolag) får inte heller på annat sätt sprida värdepapper genom att erbjuda fler än 200 personer att teckna eller förvärva sådana. Detta gäller inte om erbjudandet enbart riktar sig till en krets som i förväg har anmält intresse för sådana erbjudanden så länge antalet utbjudna poster inte överstiger 200. Ett privat bolag kan med andra ord rikta ett emissionserbjudande till en obegränsad krets icke-kvalificerade investerare som på förhand har registrerat sitt intresse hos exempelvis en finansiell rådgivare för icke publika erbjudanden. Som icke-kvalificerade investerare menas i detta fallet privatpersoner.

Nyemissioner i Onoterat

Via emissionsinstitut
Om bolaget är publikt och registrerat vid Värdepapperscentralen (VPC) utses alltid ett emissionsinstitut som är VPC:s förlängda arm i systemet med elektroniska aktier. Emissionsinstitutet kallas också för ett kontoförande institut (KI) och bolaget benämns emittentbolag. Emissionsinstutet kan ha olika roller men tar oftast hand om själva emissionen och det är dit man skickar teckningssedlarna. Pengarna sätts in på ett klientmedelskonto och när emissionen är avslutas tas ett bankintyg ut innan pengarna skickas över till bolaget. Om bolaget har likviditetsproblem kan en del av likviden sändas över till bolaget under pågående emission. Detta avgör dock emissionsinstitutet. De som kan utses till kontoförande institut är värdepappersbolag som fondkommissionärer och banker.

Stämpling av prospektet
För att höja statusen och ”backa upp” bolaget som tar in kapital är det inte ovanligt att prospektet stämplas av emissionsinstitutet/kontoförande institutet. Stämplingen innebär att man sätter sin logotype på prospektets fram- eller baksida.

Bolaget sköter själv emissionen
Bolaget kan själv sköta emissionen vare sig det är privat eller publikt bolag. Bolaget upprättar då själv ett klientmedelskonto till vilket pengarna sätts in. Samma procedur med bankintyg innan pengarna tas ut från kontot. Det är heller inte ovanligt att en advokatbyrå sköter emissionen. De behöver inget tillstånd från någon myndighet bara att de är godkända advokater. Advokatbyrån fungerar då som emissionsinstitut. Detta är inte ovanligt vid så kallade private placements där stora belopp kan komma ifråga. Emissionen måste givetvis sedan anmälas i god ordning till Bolagsverket - se informationen om regler innan.

Investera i Onoterat

Vad skall du leta efter i ett memorandum/prospekt?
- Bakgrund och motiv
/ Vad är motivet till emissionen och vad man skall använda pengarna till?

- Riskfaktorer
/ Har bolaget inventerat alla tänbara riskfaktorer? En ledning med hög riskinsikt har större koll på vad som kan gå snett. Ju fler beskrivna risker ju bättre beredskap borde bolaget ha.

- Tydlig information under villkor och anvisningar
/ Bland de vanligaste frågorna i samband med emission är när otydligt skrivna anvisningar.

- Värdering
/ På vilka grunder har värderingen skett?


- Är bolaget VPC-anslutet?/
Om inte - hur sker registreringen av aktieboken? Vem sköter emissionen?

Emissionshistorik
Hur många tidigare emissioner är gjorda i bolaget och till vilken kurs och värdering?
Vad vara syftet med respektive emission?
Räckte pengarna så länge som var prognostiserat inför varje emission?

Bolagets ledning Det är otroligt viktigt att granska bolagets ledning. Framförallt måste man få mycket information om grundaren och den/de som är huvudägare i bolaget.

Exit
När kommer bolaget att vara VPC-registrerat ?
När är planerad exit dvs listning/notering planerad?
Vilken lista tittar bolaget på?
Toleransen för ett mindre bolag skall genomföra en exit är av erfarenhet 1 - 1,5 år. Ju tidigare investeringen sker i bolaget ju större risk, men desto större ekonomisk uppsida är det också. Värderingen i ett tidigt skede är betydligt lägre i ett tidigt skede.

Om man vill ha information om onoterat

Om man är osäker kring formalia om bolaget kan man alltid söka information hos följande:

Bolagsverket
- Bolagsverket, som har uppgifter i näringslivsregistret om styrelse, firmatecknare, emissioner, antal aktier etc. Det kan vara klokt att betala 500 kr i anmälningsavgift hos Bolagsverket för att sedan fritt kunna söka på internet i deras databank om olika bolag. För mindre summa kan man själv sedan ladda ner bolagsordning, årsredovisningar, ärendeinformation etc.

Revisorn
- Revisorn, kan man ställa frågor till om uppgifter i årsredovisningar och uppgifter som kanske inte finns uppdaterade ännu hos Bolagsverket. Vilka övriga bolag reviderar revisorn? Är revisorn anställd i ett känt revisionsbolag eller ett mindre lokalt? Godkänd eller auktoriserad revisor?

Styrelsen
- Styrelsen. Vilken bakgrund har styrelsen? Sök information om styrelsens ledamöter på Internet och affärsdatabaser. I ett memorandum behöver inte information om ledamöternas handel och vandel stå med. Därför är det av yttersta vikt att man som investerare kollar upp styrelsens ledamöter. I vilka fler bolagsstyrelser sitter ledamöterna med? Kolla även dessa bolag.

Grundaren/na
- Grundaren/na. Det är viktigt att viktigt att kolla grundarnas och ledningens handel och vandel. Om någon varit med om en konkurs är det ingen katastrof bara berättelsen från konkursadvokaten är ”ren” dvs ingen skuld faller på ledamoten. Om en person har två eller flera konkurser bakom sig inom loppet av fem år bör man se upp. I USA är det en merit att ha varit med i ett bolag som varit med i trångomål fast i Sverige är det fortfarande skambelagt. I Sverige skall man bara ha varit med när det gått bra. Ett företag har alltid sin upp och nedgångar - tänk på det. Det gäller att hantera bolaget i en nedgång också. Om grundaren/entreprenören blir av med för stor andel av ägandet försvinner ofta drivkraften och incitamentet att utveckla bolaget.

Att handla i onoterat - tänkbara handelsplatser för onoterat

http://www.onoterat.se
Onoterat.se har också ett köp och säljsystem men endast en handfull bolag finns anslutna.

http://www.alternativa.se
Alternativa.se är Alternativa Aktiemarknaden. Alternativa aktiemarknaden organiserar handel i små och medelstora företag. De ansluter företag med en existerande ägarspridning för att sedan sammanföra köpare och säljare av aktier i företagen. Formellt är Alternativa ett värdepappersbolag under Finansinspektionens tillsyn. På Alternativa aktiemarknaden handlas företagens aktier på förutbestämda dagar, som mest en gång i månaden. Företagens storlek och ägande gör en daglig kontinuerlig prissättning olämplig, varför priset fastställs via en auktionsmodell alternativt av ett särskilt marknadsråd. På varje handelsdag handlas därmed aktien till ett pris. Ett 25-tal bolag finns anslutna.

ORDERDRIVEN DAGLIG HANDEL I ONOTERADE BOLAG

De marknadsplatser där onoterade bolag handlas i orderdriven handel (där det inte går att styra eller manipulera handeln) är:

http://www.nordicmtf.se
Nordic MTF är en plattform för handel i små och medelstora tillväxtföretag som ännu inte hunnit bli mogna för en börsnotering och är utvecklad efter det kommande EU-direktivet Markets in Financial Instruments Directive (MiFID). Handeln sker i Nordic Growth Markets, handelssystem under avdelningen Nordic MTF, vilket innebär att Nordic Growth Markets medlemmar kan handla på Nordic MTF lika enkelt som på börslistan NGM Equity. Kursinformationen distribueras i realtid till bland andra SIX, Reuters, Ecovision samt ledande Internetportaler med finansiell inriktning. Idag finns ett drygt 20-tal bolag på listan.

http://www.aktietorget.se
Likaså kommer Aktietorget att hamna under samma EU-direktiv och mista sin auktorisation som marknadsplats. Aktietorget, http://www.aktietorget.se/ tillhandahåller ett system för handel med aktierna i de bolag som noteras på Aktietorgets lista, vilka är ett 60-tal i dag. Aktietorget kräver granskning för att bli listade på marknadsplatsen.

http://www.omxgroup.com/firstnorth
First North är en alternativ marknadsplats för mindre tillväxtföretag och erbjuder möjligheter på den nordiska och globala finansiella marknaden. First North är en del av OMX Nordiska Börs. Det innebär att företagen som är listade på First North har samma handelssystem, men regelverket är mindre avancerat. Här krävs sponsor för att ifrågakomma. Idag finns 85 bolag listade på marknadsplatsen.

Värdering av onoterade bolag

Att värdera nystartade bolag är alltid vanskligt. Första emissionen får alltid grundaren släppa ifrån sig 10-20 procent av bolaget om man inte kan peka på en vettig omsättning och att bolaget tjänar pengar. En relativt sätt låg värdering i början gör att värderingen i kommande emissioner kan stiga. Om bolaget blir för högt värderat i första emissionen inträffar moment 22 i kommande emissioner. De investerare som gick in på för hög värdering i första emissionen sitter fast och ser värdet på investeringen minska. Om bolaget har inom kort möjlighet att visa svarta siffror finns det oftast en uppsida på investeringen. Fråga alltid styrelsen hur de kommit fram till värderingen av bolaget. Vid alla aktieplaceringar bör man därför ta reda på vad hela bolaget är värt, och det gör man genom att multiplicera antalet aktier med priset per aktie.

Likviditeten
Frågan måste alltid ställas i onoterade bolag som genomför en emission, - Hur länge räcker pengarna? Styrelsen skall redogöra för hur långt de tror emissionslikviden räcker. Det är alltid likviditeten som är viktigast i små onoterade bolag. Ett viktigt mått är hur stor ”burnrate” dvs. omkostnader per månad bolaget har. Sedan är det bara att räkna framlänges. Frågan måste också ställas vilka huvudposterna är kostnadsmässigt.

Resultaträkning och Balansräkning
Titta när dessa dokument senast var uppdaterade. Det händer fort saker i ett mindre onoterat bolag.






Hem | Om oss| Nyheter | Rapporter | Information | Investor Relations | Karriär | Länkar | Kontakt
Copyright © 2010 EGC International Alla rättigheter reserverade.
Visas bäst : 1024x768 pix IE 6, Netscape 7.1.